Zapewne A. ma randkę. Ostatnio często ma randki. I dobrze, wszak aktywność służy. Szczególnie emocjonalno-fizyczna. Z tego powodu A. gotuje. Wiem, że robi genialnego indyka z ryżem. Zatem, tak na szybko, może dziś Wybranek zje kurki?
kurki w śmietanie:
30-40 dkg kurek
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
pół szklanki białego wina
2-3 łyżki śmietany
czubata łyżka posiekanej natki
duża łyżka masła
Na roztopione masło wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy dość grubo pokrojone (umyte wcześniej!) kurki oraz posiekany czosnek. Dusimy ok 5 minut, po czym dodajemy wino, sól i pieprz. Dusimy aż wino wyparuje (tym razem ok 10 minut). Dodajemy śmietanę, którą rozprowadzamy w małej ilości sosu, żeby nie było grudek. Na końcu posypujemy lub mieszamy z natką.
Można użyć jako sos do makaronu albo zjeść z pieczywem.
A., smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz